Pieczeń cielęca jest doskonałym wyborem na obiad rodzinny na świeżym powietrzu. Pieczeń cielęca z rożna rewelacyjnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno - jako dodatek np. do kanapek.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Cielęcinę dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy na grube plastry.
Przygotowujemy marynatę. Pokrojoną cebulę mieszamy z winem, oliwą, goździkami, pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz tymiankiem.
Mięso układamy w garnku, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Następnie przykrywamy i zostawiamy na 2 doby w lodówce.
Następnie mięso wyciągamy z marynaty, suszymy, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. W dalszej kolejności smarujemy masłem i pieczemy na rożnie, często polewając pozostałą marynatą.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz