Cielęca pieczeń z rożna

Pieczeń cielęca jest doskonałym wyborem na obiad rodzinny na świeżym powietrzu. Pieczeń cielęca z rożna rewelacyjnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno - jako dodatek np. do kanapek.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1500 g mięsa cielęcego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Marynata:

  • 1 cebula,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy na grube plastry.



Krok 2

Przygotowujemy marynatę. Pokrojoną cebulę mieszamy z winem, oliwą, goździkami, pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz tymiankiem.



Krok 3

Mięso układamy w garnku, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Następnie przykrywamy i zostawiamy na 2 doby w lodówce.



Krok 4

Następnie mięso wyciągamy z marynaty, suszymy, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. W dalszej kolejności smarujemy masłem i pieczemy na rożnie, często polewając pozostałą marynatą.



Wskazówki

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.