Szczupak zapiekany w szpinaku

Doskonała potrawa emanująca smakiem. Polecana szczególnie osobom na diecie lub w okresie rekonwalescencji po chorobie, ze względu na swoje wartości odżywcze. Szczególnie często powinny po nią sięgać kobiety w ciąży i młode mamy, ponieważ jest źródłem cennego białka i żelaza.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży 1,5 kg szczupak lub 1 kg sprawionych płatów tej ryby
  • 500 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • ½ kg świeżych liści szpinaku lub 2 paczki mrożonego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1
Rybę czyścimy, dokładnie myjemy i suszymy. Posypujemy lekko solą i pieprzem, po czym odstawiamy na pół godziny.

Krok 2
Liście szpinaku dokładnie myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy przyprawami do smaku. Jajko i żółtka mieszamy ze śmietanką Łaciatą i wlewamy do szpinaku. Mieszając przez chwilę gotujemy, odparowując nadmiar wody.

Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Płaty szczupaka obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na lekko rumiany kolor. Przekładamy usmażonego szczupaka do naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Polewamy rybę sosem szpinakowym i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.

Wskazówki

Przed smażeniem warto ponacinać szczupaka wzdłuż dużych ości, aby mieć pewność, że ryba nie będzie miejscami surowa.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.