Doskonała potrawa emanująca smakiem. Polecana szczególnie osobom na diecie lub w okresie rekonwalescencji po chorobie, ze względu na swoje wartości odżywcze. Szczególnie często powinny po nią sięgać kobiety w ciąży i młode mamy, ponieważ jest źródłem cennego białka i żelaza.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Rybę czyścimy, dokładnie myjemy i suszymy. Posypujemy lekko solą i pieprzem, po czym odstawiamy na pół godziny.
Liście szpinaku dokładnie myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy przyprawami do smaku. Jajko i żółtka mieszamy ze śmietanką Łaciatą i wlewamy do szpinaku. Mieszając przez chwilę gotujemy, odparowując nadmiar wody.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Płaty szczupaka obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na lekko rumiany kolor. Przekładamy usmażonego szczupaka do naczynia żaroodpornego.
Polewamy rybę sosem szpinakowym i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.
Przed smażeniem warto ponacinać szczupaka wzdłuż dużych ości, aby mieć pewność, że ryba nie będzie miejscami surowa.
Dodaj komentarz