Nalewka z pigwy z miodem to alkohol, na który trzeba czekać dość długo. Jednak domowej roboty pigwówka jest warta poświęconego jej czasu.
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Zdrowe, dojrzałe owoce pigwy umyj, wysusz i przekrój na pół.
Usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki lub najlepiej na plasterki - nie obieraj ze skórki.
Tak przygotowane owocem przełóż do dużego słoja, dodaj goździki i zalej 0,5 l spirytusu i 0,5 litra wódki. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Raz dziennie potrząśnij ostrożnie słojem aby wymieszać owoce.
Po 4 tygodniach przelej płyn do innego słoja.
Owoce, które zostały, zalej 1 kg miodu i odstaw na ok. 2 tygodnie. Miód wyciąga z owoców alkohol i aromat.
Nie zakręcaj naczynia zbyt mocno, ponieważ w trakcie fermentacji mogłoby dojść do jego pęknięcia. Raz dziennie lekko potrząśnij aby miód lepiej się wymieszał z owocami.
Po tych dwóch tygodniach zlej powstały syrop do wcześniej odlanego płynu. Wymieszaj i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zamknij i wstaw do piwnicy. Nalewka będzie gotowa po ok 3 miesiącach leżakowania.
Im drobniej (cieniej) pokroisz owoce tym więcej soku puszczą, dzięki czemu nalewka będzie bardziej aromatyczna
Dodaj komentarz