Niebanalna sałatka z tuńczykiem

Autor:

Just a SALAD

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

KRUCHY SPÓD

  • 180 g mąki jaglanej
  • 110 g schłodzonego masła Łaciate
  • 1 jajko „S”
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta chili w proszku

MASA ŚMIETANKOWA Z CURRY

  • 3 łyżki Łaciatego serka śmietankowego puszystego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy

SAŁATKA

  • 1 garść rukoli (oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz)
  • 1 nieduża papryka spiczasta
  • 140 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
  • 1 papryka spiczasta
  • 1 ananas baby
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 cebuli czerwonej

Przygotowanie

KRUCHY SPÓD

Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. 2 naczynia żaroodporne (16,5 cm x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruche spody pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 25 min.



MASA ŚMIETANKOWA Z CURRY

Serek śmietankowy łączymy z curry oraz syropem z agawy.



SAŁATKA

Ananasa obieramy i kroimy w paseczki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dokładnie odciskamy z oleju. Kruche spody pokrywamy serkiem, a następnie układamy na nich naprzemiennie: skropioną olejem rukolę, tuńczyka, ananasa, cebulę, paprykę oraz pestki słonecznika.



Wskazówki

Mąkę jaglaną można zastąpić mąką pszenną, a ananasa baby zwykłym lub z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.