Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. 2 naczynia żaroodporne (16,5 cm x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruche spody pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
Serek śmietankowy łączymy z curry oraz syropem z agawy.
Ananasa obieramy i kroimy w paseczki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dokładnie odciskamy z oleju. Kruche spody pokrywamy serkiem, a następnie układamy na nich naprzemiennie: skropioną olejem rukolę, tuńczyka, ananasa, cebulę, paprykę oraz pestki słonecznika.
Mąkę jaglaną można zastąpić mąką pszenną, a ananasa baby zwykłym lub z puszki.
Dodaj komentarz