Nogi z gęsi na ostro z pomarańczami

Połączenie słodkich pomarańczy, pysznego gęsiego mięsa i ostrego chili. Do tego miód, rozmaryn i czosnek – to nie może się nie udać!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 nogi z gęsi
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 1 natka pietruszki
  • ½ szklanki białego wina
  • 4 goździki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę: w tym celu ścieramy skórkę z 2 pomarańczy i wyciskamy z nich sok. Sok wyciskamy też z trzeciej pomarańczy i wybieramy łyżeczką ze środka miąższ. Czwartą pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki i odkładamy na bok. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, papryki, miód, sól i pieprz.



Krok 2

Tak przygotowaną marynatą smarujemy gęś i odstawiamy na 2 godziny.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy gęś do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (razem z marynatą), dodajemy rozmaryn, natkę pietruszki, pokrojoną w plasterki pomarańcze i przekrojoną na pół główkę czosnku (nie obieramy!) i goździki. Zalewamy białym winem. Całość pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.