Połączenie słodkich pomarańczy, pysznego gęsiego mięsa i ostrego chili. Do tego miód, rozmaryn i czosnek – to nie może się nie udać!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowujemy marynatę: w tym celu ścieramy skórkę z 2 pomarańczy i wyciskamy z nich sok. Sok wyciskamy też z trzeciej pomarańczy i wybieramy łyżeczką ze środka miąższ. Czwartą pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki i odkładamy na bok. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, papryki, miód, sól i pieprz.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy gęś i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy gęś do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (razem z marynatą), dodajemy rozmaryn, natkę pietruszki, pokrojoną w plasterki pomarańcze i przekrojoną na pół główkę czosnku (nie obieramy!) i goździki. Zalewamy białym winem. Całość pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz