Pyszne roladki wieprzowe, w kremowym, śmietankowo-serowym sosie z dodatkiem aromatycznej szałwii, zielonego pieprzu i pietruszki to danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy tak, aby powstał jeden, duży cienki płat.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Drobno kroimy szałwię.
Pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną pietruszkę i chwilę razem dusimy. Dodajemy rozgnieciony zielony pieprz, szałwię i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Płat mięsa smarujemy farszem, zawijamy, wiążemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy białe wino i całość pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C . Po tym czasie roladę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka, podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą oraz serem.
Dodaj komentarz