Roladki wieprzowe z zielonym pieprzem, pietruszką i szałwią

Pyszne roladki wieprzowe, w kremowym, śmietankowo-serowym sosie z dodatkiem aromatycznej szałwii, zielonego pieprzu i pietruszki to danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu zielonego
  • Garść szałwii
  • Garść natki pietruszki
  • 4 pietruszki
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 50 g żółtego tartego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy tak, aby powstał jeden, duży cienki płat.



Krok 2

Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Drobno kroimy szałwię.



Krok 3

Pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną pietruszkę i chwilę razem dusimy. Dodajemy rozgnieciony zielony pieprz, szałwię i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Płat mięsa smarujemy farszem, zawijamy, wiążemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy białe wino i całość pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C . Po tym czasie roladę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka, podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą oraz serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.