Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Nuggetsy to prosty i szybki sposób na imprezową przekąskę. Są chrupiące i soczyste. Możemy je podawać z ulubionym sosem np. Ketchupem. Idealna przekąska dla dzieci.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 filety z kurczaka
  • - 1 szklanka mleka
  • - ½ szklanki mąki
  • - 1 jajko
  • - ½ łyżeczki soli do smaku
  • - ½ łyżeczki pieprzu do smaku
  • - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • - 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • - 4 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Filety myjemy i kroimy na kawałki około 2,5 centymetrowe. Przyprawiamy je solą i pieprzem.



Krok 2

Płatki kukurydziane kruszymy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko jajko, przyprawy oraz sól i pieprz. Wszystko miksujemy.



Krok 3

Do miski z mlekiem i mąką wkładamy kawałki kurczaka.



Krok 4

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone płatki kukurydziane wsypujemy na głęboki talerz lub do miski. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w płatkach i kładziemy na papier do pieczenia. Skrapiamy gotowe kawałki odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.