Sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka z ryżem i kurczakiem to pomysł na sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako przepis na lunch do pracy, albo kolację.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka ananasa
  • 150 g kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 udka kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotuj. Ananasa wyjmij na sito, aby odsączyć go z soku, a potem pokrój w kostkę. Kukurydzę także odsącz.



Krok 2

Udka z kurczaka umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż udka i smaż z każdej strony na złoto (około 10 minut).



Krok 3

Do pokrojonego ananasa dodaj kukurydzę, pokrojony w kostkę pomidor i pokrojoną drobno paprykę. Mięso z udek kurczaka oddziel i rozdrobnij widelcem na małe kawałki.



Krok 4

Wszystko dopraw majonezem zmieszanym ze śmietanką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.