Sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka z ryżem i kurczakiem to pomysł na sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako przepis na lunch do pracy albo kolację.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g ryżu (2 woreczki po 100g)
  • - 1 puszka ananasa
  • - 150 g kukurydzy
  • - 1 duży pomidor
  • - 1 papryka czerwona
  • - 3 udka kurczaka
  • - oliwa ok 2 łyżki
  • - 2 łyżki majonezu
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - ¼ łyżeczki soli i pieprz
  • - natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować. Wyjąć ananasa na sito celem odsączenia z soku, tak samo kukurydzę. Po odsączeniu, pokroić ananasa w kostkę.



Krok 2

Udka z kurczaka umyć osuszyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy udka i smażymy z każdej strony na złoto (około 10 minut).



Krok 3

Do pokrojonego ananasa dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony w kostkę pomidor i pokrojoną paprykę. Mięso z udek kurczaka oddzielić i rozdrobnić na małe kawałki.



Krok 4

Wszystko doprawić majonezem zmieszanym ze śmietanką Łaciatą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę posypać pokrojoną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.