Odwrócone ciasto pomarańczowe

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże, słodkie pomarańcze sycylijskie BIO (można zastąpić zwykłymi pomarańczami BIO)
  • 150 ml wody
  • 200 ml soku bezpośrednio wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 g + 50 g białego cukru
  • 5 jajek
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia + szczypta soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy BIO
  • 75 g rozpuszczonego masła Mazurski Smak
  • 1 łyżka zimnego masła Mazurski Smak do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańcze umyj zimną wodą, a następnie pokrój na plastry grubości 1 cm.
W garnku lub głębokiej patelni zagotuj 150 ml wody, dodaj 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy i 50 g cukru, zamieszaj do rozpuszczenia cukru.
Dodaj plastry pomarańczy i gotuj je przez 20 minut na małym ogniu, aby zmiękły. Po tym czasie wyjmij je i odsącz na sitku. Płynu nie wylewaj.



Krok 2

Do miski przesyp 100 g cukru, dodaj 5 całych jajek i miksuj na wysokich obrotach miksera przez 7-10 minut, aż cukier się rozpuści a jajka podwoją swoją objętość. Następnie dodaj skórkę startą z 1 pomarańczy, rozpuszczone i wystudzone masło, 100 ml soku z pomarańczy i zmiksuj do połączenia składników.
Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj całość do ciasta, zmiksuj do połączenia składników.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę do pieczenia wysmaruj dokładnie zimnym masłem.
Na dnie formy rozłóż plastry pomarańczy, przelej ciasto i wyrównaj je z wierzchu łopatką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.



Krok 4

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut aby przestygło, a następnie przykryj formę talerzem i szybkim ruchem odwróć ciasto i usuń formę do pieczenia. Jeszcze ciepłe nakłuj wykałaczką i oblej płynem, w którym gotowały się pomarańcze.
Smacznego!



Wskazówki

W tym przepisie zalecamy korzystać z pomarańczy Bio, których skórka nie jest pryskana środkami chemicznymi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.