Pomarańcze umyj zimną wodą, a następnie pokrój na plastry grubości 1 cm.
W garnku lub głębokiej patelni zagotuj 150 ml wody, dodaj 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy i 50 g cukru, zamieszaj do rozpuszczenia cukru.
Dodaj plastry pomarańczy i gotuj je przez 20 minut na małym ogniu, aby zmiękły. Po tym czasie wyjmij je i odsącz na sitku. Płynu nie wylewaj.
Do miski przesyp 100 g cukru, dodaj 5 całych jajek i miksuj na wysokich obrotach miksera przez 7-10 minut, aż cukier się rozpuści a jajka podwoją swoją objętość. Następnie dodaj skórkę startą z 1 pomarańczy, rozpuszczone i wystudzone masło, 100 ml soku z pomarańczy i zmiksuj do połączenia składników.
Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj całość do ciasta, zmiksuj do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę do pieczenia wysmaruj dokładnie zimnym masłem.
Na dnie formy rozłóż plastry pomarańczy, przelej ciasto i wyrównaj je z wierzchu łopatką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut aby przestygło, a następnie przykryj formę talerzem i szybkim ruchem odwróć ciasto i usuń formę do pieczenia. Jeszcze ciepłe nakłuj wykałaczką i oblej płynem, w którym gotowały się pomarańcze.
Smacznego!
W tym przepisie zalecamy korzystać z pomarańczy Bio, których skórka nie jest pryskana środkami chemicznymi.
Dodaj komentarz