Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 300 g dobrej kiszonej kapusty
  • 1 duży por - tylko biała część
  • 25 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 suszone liście laurowe
  • sól do smaku
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Mazurski Smak do posmarowania pasztecików

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę zalej niewielką ilością zimnej wody, dodaj liście laurowe oraz odrobinę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut.



Krok 2

Ugotowaną kapustę odsącz z wody, pokrój drobno i przełóż na patelnię. Dodaj masło, zamieszaj i smaż przez kilka minut, aż cały płyn odparuje. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Gotowy farsz odstaw do wystudzenia.



Krok 3

Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej. Pora pokrój w drobne kawałki i podsmaż przez około 5 minut na średnim ogniu. Pieczarki zetrzyj na tarce (duże oczka) przełóż je na patelnię, zamieszaj. Przykryj pokrywką i smaż przez 10 minut. Dodaj kapustę. Smaż, cały czas mieszając, przez następne 5-10 minut, aż do odparowania wody. Gotowy farsz zostaw do pełnego ostudzenia.



Krok 4

Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałóż farsz i zawiń ciasto. Weź ostry nóż i pokrój na ok. 2 -3 cm kawałki.
Przełóż paszteciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem.



Krok 5

Wstaw paszteciki do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 12 minut, aż podrosną i lekko się przyrumienią. Paszteciki możesz jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Będą idealnie pasować do wigilijnego barszczu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.