Sałatka z grzybami leśnymi z pomidorami i sałatą

Sezonowe sałatki to najlepsze co możemy czerpać z natury. Leśne grzyby to produkty, które chociaż raz w roku powinniśmy zastosować w naszej kuchni. Sałatka jest bardzo aromatyczna.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 sałata lodowa
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj miskę na sałatkę. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, grzyby dokładnie oczyść i umyj.



Krok 2

Liście sałaty porwij na małe kawałki, pomidory pokrój w kostkę i wrzuć do miski.



Krok 3

Wyczyszczone i umyte grzyby przekrój na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy i wrzuć grzyby. Pamiętaj, żeby przemieszać je tylko od czasu do czasu. Pod koniec smażenia, gdy grzyby zmiękną i nabiorą koloru dopraw je solą i pieprzem.



Krok 4

Usmażone grzyby dodaj do miski z sałatą i pomidorami. Całość dopraw jeszcze raz solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.



Wskazówki

Ze względu na smażone grzyby polecamy sałatkę przygotować przed podaniem, aby grzyby były ciepłe.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.