Ogórki kiszone

Autor:

KUCHARECZKA

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • Kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
  • 2 korzenie chrzanu

Zalewa

  • 1 litr wrzącej wody,
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki umyć.



Krok 2

Do wyparzonego słoika na dno włożyć część baldachimu kopru, dodać 2-3 ząbki czosnku.



Krok 3

Ogórki układać ciasno, na stojąco, ogonkiem do góry. Po bokach upychać mniejsze.



Krok 4

Chrzan obrać i pokroić w drobne słupki. Do każdego słoika włożyć parę kawałków.



Krok 5

Na wierzch dodać jeszcze koper. Łodygi kopru pociąć na drobne kawałki i również poupychać do słoików.



Krok 6

We wrzącej wodzie rozpuścić sól, zalewać ogórki w słoikach prawie do pełna. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.