Pasztet grzybowy z wędzoną śliwką

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 300 ml wody
  • 150 g wędzonych śliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Oba rodzaje mielonego mięsa wymieszać razem z jajkami na gładką masę.



Krok 2

Śliwki namoczyć na około 20 minut w ciepłej wodzie, po tym czasie odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki. Śliwki, sos grzybowy połączyć z mięsem. Dodać majeranek oraz sól i pieprz.



Krok 3

Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Dobrze wyrobioną masę przełożyć do formy, zapiekać przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.