Omlet

Autor:

Aneta Gwiner

Ubić białka na sztywno. Dodać wodę i odrobinę mleka. Ubić. Dodać żółtka z cukrem i delikatnie wymieszać. Żeby omlet miał chrupiącą skórkę smaż omlet na małym ogniu najlepiej na nieteflonowej patelni. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno. Bitą śmietanę wykładamy na talerz i posypujemy nią jabłko kiwi pokrojone w kostkę oraz borówki. Dodatkowo omlet możemy podać z dżemem

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Jajka 2
  • Mąka 2 łyżki
  • Mleko 2
  • Woda gazowana 2 łyżki
  • Cukier
  • 2 łyżki śmietana 36%
  • 1 jabłko łąckie
  • 1 kiwi
  • 5 borówek

Przygotowanie

Krok 1

Ubić białka na sztywno. Dodać wodę i odrobinę mleka. Ubić.



Krok 2

Dodać żółtka z cukrem i delikatnie wymieszać.



Krok 3

Żeby omlet miał chrupiącą skórkę smaż omlet na małym ogniu najlepiej na nieteflonowej patelni.



Krok 4

Ubijamy bitą śmietanę na sztywno. Bitą śmietanę wykładamy na talerz i smarujemy nią jabłko, kiwi pokrojone w kostkę oraz borówki.



Krok 5

Dodatkowo omlet możemy podać z dżemem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.