Tarta z musem czekoladowym, borówkami i jeżynami

Obłędna tarta na kruchym spodzie z czekoladowym musem. Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak słodka - dzięki ciemnej czekoladzie smakuje raczej wytrawnie. Całość dopełniają letnie owoce. Warto wypróbować ten przepis i zachwycić gości.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 180 g zimnego masła Łaciate,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko

Mus czekoladowy:

  • 300 ml śmietanki 36% Łaciata,
  • 350 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • borówki i jeżyny

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodać masło. Palcami ucierać do powstania kruszonki. Następnie w środek wbić żółtko i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.



Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 3

Ciasto wyjąć w lodówki i rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążniki (np. groch, fasolę).



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążniki i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Krok 5

Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać sok z pomarańczy. Przestudzić.



Krok 6

Śmietankę ubić na sztywno. Powoli dodawać czekoladę, ostrożnie mieszając szpatułką. Gdy składniki się połączą, wylać mus na spód.



Krok 7

Tartę wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać jeżynami i borówkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.