Obłędna tarta na kruchym spodzie z czekoladowym musem. Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak słodka - dzięki ciemnej czekoladzie smakuje raczej wytrawnie. Całość dopełniają letnie owoce. Warto wypróbować ten przepis i zachwycić gości.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokroić na kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodać masło. Palcami ucierać do powstania kruszonki. Następnie w środek wbić żółtko i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Ciasto wyjąć w lodówki i rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążniki (np. groch, fasolę).
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążniki i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać sok z pomarańczy. Przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Powoli dodawać czekoladę, ostrożnie mieszając szpatułką. Gdy składniki się połączą, wylać mus na spód.
Tartę wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać jeżynami i borówkami.
Dodaj komentarz