Przekąski na bazie ciasta francuskiego sprawdzają się idealnie podczas różnych imprez. Połączenie maślanego, kruchego ciasta ze słodką gruszką i lekko pikantnym niebieskim serem pleśniowym zachwyci nawet najbardziej wyszukane podniebienia.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Piekarnik rozgrzać do 220⁰C.
Gruszki pokroić na plastry o grubości około 2 mm. Orzechy posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty nieco większe od gruszek. Na środku każdego prostokąta ułożyć plaster gruszki, następnie posypać go serem i orzechami. Brzegi ciasta posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia ciasta.
Dodaj komentarz