Ciasto francuskie z gruszką, serem lazur i orzechami

Przekąski na bazie ciasta francuskiego sprawdzają się idealnie podczas różnych imprez. Połączenie maślanego, kruchego ciasta ze słodką gruszką i lekko pikantnym niebieskim serem pleśniowym zachwyci nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 275 g ciasta francuskiego,
  • - 2 gruszki,
  • - 100 g sera lazur,
  • - 50 g orzechów włoskich,
  • - 1 białko

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 220⁰C.



Krok 2

Gruszki pokroić na plastry o grubości około 2 mm. Orzechy posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty nieco większe od gruszek. Na środku każdego prostokąta ułożyć plaster gruszki, następnie posypać go serem i orzechami. Brzegi ciasta posmarować białkiem.



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.