Drożdżowe bułeczki to świetny pomysł na deser, podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły czy też pracy. Nadziewane śliwkami z cynamonem - nie od dziś wiadomo, że jest to połączenie idealne. Aby bułeczki dłużej zachowały świeżość, najlepiej przechowywać je po wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodać do mleka, wymieszać do rozpuszczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
W tym czasie roztopić i ostudzić masło.
Przygotowany rozczyn połączyć z pozostałą mąką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dłonią wyrabiać ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno gładko odchodzić od miski, jednak może się lekko kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina).
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. W razie potrzeby podsypać mąką. Każdą część rozwałkować lub rozciągnąć w dłoni, w środku umieścić śliwki i zakleić, formując bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Bułeczki wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut. Wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz