Omlet z kalmarami

Omlet z kalmarami jest idealnym daniem na każdą porę roku. Potrawa smaczna, zdrowa i pachnąca. Danie idealne dla fanów owoców morza.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150-200 g mrożonych kalmarów
  • 6 jajek
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypiorek
  • 2 pomidory

Przygotowanie

Krok 1

Kalmary rozmrażamy.



Krok 2

Jajka roztrzepujemy ze śmietanką Łaciatą oraz dodatkiem soli i pieprzu. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 100 °C. Połowę masła rozgrzewamy na patelni, wlewamy do niego połowę masy jajecznej. Smażymy omlet.



Krok 3

Każdy usmażony omlet wstawiamy do ciepłego piekarnika. W tym czasie pozostałe masło rozgrzewamy i podsmażamy na nim kalmary.



Krok 4

Do ciepłych omletów dodajemy podsmażone kalmary i je składamy na pół. Przyozdabiamy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z plasterkami pomidorów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.