Omlet z szynką

Sycący omlet z szynką podawany z pomidorem to idealny początek dnia. Omlet jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 30 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - ok 4 plasterki ulubionej szynki najlepiej wędzonej
  • -1 cebulka dymka
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1 łyżka masła
  • - plastry pomidora do podania
  • - kilka listków natki pietruszki
  • - zielona papryczka (ostra) - opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Do miski rozbijamy jajka, dodajemy sól i śmietankę Łaciatą. Ubijamy trzepaczką.



Krok 2

Szynkę kroimy w paski lub kostkę. Cebulę drobno siekamy.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę z jajek. Po ok 30 sekundach mieszamy szpatułką środek omletu i dodajemy do niego cebulkę oraz szynkę.



Krok4

Omlet smażymy ok 4-5 minut. Następnie składamy omlet na pół i smażymy jeszcze 1 minutę. Podajemy z plastrami pomidora i listkami natki pietruszki. Możemy także dodać pokrojoną w plasterki ostrą zieloną papryczkę (bez pestek).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.