Omlet ze szpinakiem i ricottą to proste w przygotowaniu, efektowne śniadanie. Na pewno zasmakuje również dzieciom, które niechętnie jedzą szpinak.
Danie: Śniadanie
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Dymkę siekamy. Szpinak rozmrażamy w garnku podgrzewając. Smażymy tak długo, aż woda odparuje. Następnie odcedzamy z resztki wody.
Jajka roztrzepujemy w misce. Do szpinaku dodajemy dymkę, jajka, twaróg rozdrobiony oraz starty ser żółty. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy przez około 45 minut. Następnie po tym czasie wyjmujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy na kolejne 15 minut. Podajemy.
Dodaj komentarz