Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować nim oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce. Podawać ostudzone.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże dodać do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać go do przesianej mąki, następnie wsypać cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać około 10 minut.
Masę odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 170°C na złoto brązowy kolor.
Masło roztopić i posmarować nim oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczać w posypce. Podawać ostudzone.
Dodaj komentarz