Oponki z nutą cynamonu

Autor:

Kamila O

Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować nim oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce. Podawać ostudzone.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 300 ml mleka (ciepłe)
  • 3 dag drożdży (świeże)
  • 65 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki margaryny (roztopiona)
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 10 dag masła Łaciate
  • 25 dag drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu mielonego

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże dodać do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Gdy rozczyn wyrośnie dodać go do przesianej mąki, następnie wsypać cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać około 10 minut.



Krok 3

Masę odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.



Krok 4

Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 170°C na złoto brązowy kolor.



Krok 5

Masło roztopić i posmarować nim oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczać w posypce. Podawać ostudzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.