Tuńczyk na fali ... kasztanowej :-)

Autor:

Zbigniew G.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI na ciasto (na 8 gofrowych serduszek)

  • 100 g mąki kasztanowej,
  • ok. 100 ml wody mineralnej gazowanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 35g masła roztopionego na patelni,
  • olej do natłuszczenia gofrownicy,
  • Dodatki ,
  • tuńczyk w oleju roślinnym,
  • roszponka,
  • kukurydza w puszce,
  • dip czosnkowy (3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, łyżka majonezu, ząbek czosnku)

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło.
Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie.
Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
Zamknij gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie.
Czas uzależniony jest od gofrownicy, u mnie trwa ok. trwa 10 minut
Gofry udekoruj tuńczykiem, roszponką, kukurydzą i dipem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.