Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło.
Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie.
Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
Zamknij gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie.
Czas uzależniony jest od gofrownicy, u mnie trwa ok. trwa 10 minut
Gofry udekoruj tuńczykiem, roszponką, kukurydzą i dipem.
Dodaj komentarz