Muffiny z marchewką to dobry pomysł na drugie śniadanie dla naszych dzieci czy bliskich osób. Zdrowe, pożywne i smaczne. Dla zwolenników słodkich smaków, przepis można urozmaicić dodając do ciasta kawałki mlecznej czekolady lub ulubione orzechy.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia 170°C z funkcją termoobiegu.
Do wysokiej miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione (i przestudzone) masło oraz jogurt grecki. Całość mieszamy.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Uzyskana masa nie musi być jednolita. Mieszamy tylko do zwilgotnienia składników.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do muffinków. Pieczemy 25 minut.
Dodaj komentarz