Muffiny marchewkowe

Muffiny z marchewką to dobry pomysł na drugie śniadanie dla naszych dzieci czy bliskich osób. Zdrowe, pożywne i smaczne. Dla zwolenników słodkich smaków, przepis można urozmaicić dodając do ciasta kawałki mlecznej czekolady lub ulubione orzechy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
  • 130 g cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 100 g masła Łaciate
  • 80 ml jogurtu greckiego Mlekpol
  • 300 g marchewki
  • skórka cytryny
  • opcjonalnie: kawałki mlecznej czekolady i pokrojone orzechy

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia 170°C z funkcją termoobiegu.



Krok 2

Do wysokiej miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione (i przestudzone) masło oraz jogurt grecki. Całość mieszamy.



Krok 3

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Uzyskana masa nie musi być jednolita. Mieszamy tylko do zwilgotnienia składników.



Krok 4

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do muffinków. Pieczemy 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.