Orkiszowe poduszki z serkiem naturalnym i warzywami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Orkiszowe poduszki

  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka cukru (5g)
  • 1 łyżeczka soli (5g)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka Łaciate
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wypełnienie orkiszowych poduszek

  • Serek śmietankowy naturalny Łaciaty
  • Rukola
  • Ogórek
  • Pomidor
  • Cebula czerwona
  • Awokado

Przygotowanie

Przygotowanie:

Mąkę, suche drożdże, cukier i sól wymieszać razem. Dodać ciepłe mleko i wodę, wymieszać i zagniatać. Gdy składniki będą prawie zagniecione dodać olej i dalej zagniatać przez ok. 10 min. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wyciąć kwadraty. Z tej ilości ciasta wychodzi 6 szt. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać poduszki i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, grzałka góra -dół, bez termoobiegu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch poduszek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec poduszki przez ok. 20 minut. Upieczone i ostudzone poduszki przeciąć na pół. Posmarować obie części poduszki serkiem naturalnym Łaciaty. Następnie na dolnej części układać rukolę, ogórek, cebulę czerwoną, pomidor i awokado, przykryć górną częścią poduszki. Gotowe! Pyszne orkiszowe poduszki wypełnione tym co najlepsze, można jeść na śniadanie lub kolację, albo zabrać na wynos. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.