Mąkę, suche drożdże, cukier i sól wymieszać razem. Dodać ciepłe mleko i wodę, wymieszać i zagniatać. Gdy składniki będą prawie zagniecione dodać olej i dalej zagniatać przez ok. 10 min. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wyciąć kwadraty. Z tej ilości ciasta wychodzi 6 szt. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać poduszki i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, grzałka góra -dół, bez termoobiegu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch poduszek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec poduszki przez ok. 20 minut. Upieczone i ostudzone poduszki przeciąć na pół. Posmarować obie części poduszki serkiem naturalnym Łaciaty. Następnie na dolnej części układać rukolę, ogórek, cebulę czerwoną, pomidor i awokado, przykryć górną częścią poduszki. Gotowe! Pyszne orkiszowe poduszki wypełnione tym co najlepsze, można jeść na śniadanie lub kolację, albo zabrać na wynos. Smacznego!
Dodaj komentarz