Orzechowe bajaderki z niespodzianką

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50-60 dag resztek ciasta
  • 10 dag masła Łaciate
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml mleka Łaciate
  • ⅔ szklanki mieszanki orzechów
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Aromat migdałowy do smaku
  • 15 dag agrestu w czekoladzie
  • Wiórki kokosowe

Dodatkowo:

  • Cukier puder lub miód

Przygotowanie

Krok 1

Resztki ciasta pokruszyć do miski, wymieszać z ciemnym kakao. Masło z mlekiem zagotować, ostudzić, połączyć z pokruszonym ciastem.





Krok 2

Mieszankę orzechów posiekać, wsypać do pokruszonego ciasta, dodać skórkę pomarańczową.





Krok 3

Następnie dodać konfiturę i masło orzechowe, dokładnie zagnieść, przyprawić do smaku aromatem. Gdy masa jest mało słodka można dodać cukru pudru lub miodu.





Krok 4

Z masy uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, rozpłaszczyć, ułożyć agrest w czekoladzie lub inną niespodziankę.





Krok 5

Uformować kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych, schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.