Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier umieścić w jednej misce. Zagnieść szybko w kulkę. Podsypać mąką w razie potrzeby (ciasto nie może się lepić). ⅓ ciasta schować do lodówki lub zamrażarki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozłożyć na spodzie blachy dokładnie ugniatając. Jabłka umyć i obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła i podsmażyć jabłka przez około minutę, następnie dodać cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia.
Podsmażone jabłka przełożyć na ciasto. Wyciągnąć zmrożone ciasto i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozprowadzić równomiernie po powierzchni jabłek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę.
Gotowe ciasto przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.
Dodaj komentarz