Szybka szarlotka

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kg jabłek odmiana szara reneta
  • 1 łyżeczka masła Łaciate do podsmażenia jabłek
  • Opakowanie lodów waniliowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier umieścić w jednej misce. Zagnieść szybko w kulkę. Podsypać mąką w razie potrzeby (ciasto nie może się lepić). ⅓ ciasta schować do lodówki lub zamrażarki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

Ciasto rozłożyć na spodzie blachy dokładnie ugniatając. Jabłka umyć i obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła i podsmażyć jabłka przez około minutę, następnie dodać cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia.



Krok 3

Podsmażone jabłka przełożyć na ciasto. Wyciągnąć zmrożone ciasto i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozprowadzić równomiernie po powierzchni jabłek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę.



Krok 4

Gotowe ciasto przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.