Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na Orzechowy Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka bułki tartej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru, proszek)
  • 130 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Składniki potrzebne do przełożenia Tortu

  • 400 g masy kajmakowej o smaku orzechowym (jedną dużą łyżkę odłożyć! - jeszcze się przyda;)
  • 600 ml śmietanka 36% Łaciata
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3/4 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody

Wykończenie

  • 15 połówek orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • 2 łyżki wody
  • 300 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Wykonanie Biszkoptu Orzechowego:

Orzechy podprażyć na suchej patelni - minimalna moc palnika (nie spalić! mają tylko się rozgrzać i stać bardziej aromatyczne). Odstawić. Po wystudzeniu zmielić. Powinno wyjść około 1 i 1/4 szklanki. Piekarnik nagrzać do 175*. Dno tortownicy z odpinanymi brzegami (26 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Miksować, aż kryształki cukru przestana być wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. Za każdym razem dobrze ubić masę. Następnie dodać suche składniki - w trzech turach - za każdym razem krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (lub połączyć szpatułką). Delikatnie przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić ciasto w formie z wysokości około 60 cm. (wtedy będzie równe z wierzchu). Wystudzić z formie. Następnie przeciąć w poprzek na trzy części (spód może być grubszy).



Wykonanie Kremu do Przełożenia Tortu

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukry. W mikrofali podgrzać żelatynę (5 s.), tylko do rozpuszczenia (nie wolno dopuścić do zagotowania!). Ubijając śmietankę dodać lekko ciepłą żelatynę wprost pod obroty miksera. Odstawić. Masę kajmakową podgrzać w garnuszku z nieprzywierającym dnem. Odstawić. Spód ciasta, w tortownicy z dopiętymi bokami, nasączyć równomiernie 1/3 szklanki wody. Posmarować 1/3 masy kajmakowej i wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Ponownie - nasączyć 1/3 szklanki wody, posmarować kajmakiem i wyłożyć resztę bitej śmietany. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć i posmarować resztą masy kajmakowej. Schłodzić przez min. 2 godz.





Wykończenie Tortu

Orzechy podprażyć na patelni (uważając, aby się nie rozpadły) - minimalna moc palnika. Odłożyć na bok. Na patelni z nieprzywierającym dnem (używam ceramicznej), na minimalnej mocy palnika podgrzać masę kajmakową. Kiedy zacznie się gotować dodać wodę i wymieszać. Natychmiast dodać orzechy. Delikatnie mieszać, aż masa zacznie je oplatać. Przełożyć na papier do pieczenia i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i zmiksować. Odłożyć 1-2 duże łyżki. Resztę wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wyrównać. Do odłożonej bitej śmietany dodać cynamon - delikatnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić boki tortu. Na wierzchu ułożyć orzechy w karmelu. Schłodzić przez min. 6 godz.





Wskazówki

Podawać schłodzony :)

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.