Deser idealny dla dzieci. Jest słodki i prosty w przygotowaniu. Warto przygotowywać desery z owoców, na które akurat jest sezon.
Danie: Podwieczorek
Osób: 7
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Składniki na ciasto ze sobą zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy lekko.
Foremki do tartaletek wykładamy ciastem. Dna nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Całość zagotowujemy. W czasie podgrzewania do miseczki wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy 2 żółtka oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszamy bardzo dokładnie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy mleko z żółtkami i gotujemy całość przez chwilę. Zdejmujemy z gazu i studzimy.
Masło ucieramy, aż będzie bardzo jasne. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń i miksujemy. Gotowy krem wykładamy na tartaletki.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je na kremie. Następnie dekorujemy porzeczkami.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-01-01 12:49:00
Bardzo ładnie się prezentują :)
Odpowiedz