Orzeszki

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciastka

  • ciasto:,
  • 25 dag mąki,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 12,5 dag masła Łaciate,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier wanilinowy,
  • masa:,
  • 1 kostka masła Łaciate,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: masło z żółtkami i cukrami utrzeć na puszystą masę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno maślanej. Zagnieść ciasto. Masa: masło z wodą, cukrem i kakao zagotować i ostudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować małe kulki i piec na złoty kolor w specjalnej formie do orzeszków. Połówki orzeszków nadziewać masą i złączyć ze sobą. Obtoczyć w cukrze pudrze.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.