Słodziutkie tartaletki z kremem z białej czekolady i bananem sprawdzą się na każdą okazję. Są proste i bardzo pyszne.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy w drobną kostkę. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i szybko zagniatamy gładką kulę. Następnie wkładamy ją do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem. Nakłuwamy spody i przykrywamy je folia aluminiową z obciążeniem w postaci grochu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy krem. Śmietankę Łaciatą zagotowujemy w garnku, dodajemy czekoladą podzieloną na kawałki i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Następnie masę odstawiamy i chłodzimy, najlepiej włożyć masę do lodówki na całą noc.
Następnego dnia krem miksujemy na sztywno, dodając cukier puder. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Upieczone tartaletki wypełniamy kremem i układamy plasterki banana. Całość możemy posypać cynamonem.
Dodaj komentarz