Tartaletki z kremem z białej czekolady i bananem

Słodziutkie tartaletki z kremem z białej czekolady i bananem sprawdzą się na każdą okazję. Są proste i bardzo pyszne.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli

Krem:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 40 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy w drobną kostkę. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i szybko zagniatamy gładką kulę. Następnie wkładamy ją do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem. Nakłuwamy spody i przykrywamy je folia aluminiową z obciążeniem w postaci grochu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.



Krok 3

Przygotowujemy krem. Śmietankę Łaciatą zagotowujemy w garnku, dodajemy czekoladą podzieloną na kawałki i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Następnie masę odstawiamy i chłodzimy, najlepiej włożyć masę do lodówki na całą noc.



Krok 4

Następnego dnia krem miksujemy na sztywno, dodając cukier puder. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Upieczone tartaletki wypełniamy kremem i układamy plasterki banana. Całość możemy posypać cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.