Tagliatelle z kurczakiem i grzybami

Smaczne danie obiadowe, które sprawdzi się równie dobrze jako pomysł na kolację we dwoje. Tagliatelle z kurczakiem i leśnymi grzybami z pewnością posmakuje każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu tagliatelle
  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 300 g grzybów leśnych (podgrzybki/borowiki/prawdziwki) lub pieczarek
  • - 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • - 100 g Dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche
  • - 100 g sera Jantar Mlekpol
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 łyżki masła Mazurski Smak

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy al dente.



Krok 2

Na rozgrzanym maśle (2 łyżki) szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone na drobniejsze kawałki grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez ok. 10 minut.



Krok 3

Dodajemy pokrojonego kurczaka i pozostałe 2 łyżki masła. Dusimy, aż do momentu, kiedy kurczak nie będzie surowy.



Krok 4 

Dodajemy śmietankę, dip śmietanowy i przyprawiamy całość. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym serem. Smacznego!



Wskazówki

Dekorujemy ulubionymi ziołami np. oregano lub bazylią.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.