Ciasto limonkowe

Szybkie i łatwe ciasto. Jest lekkie, idealne na letnie dni. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą je przyozdobić ubitą śmietanką Łaciatą i plasterkiem limonki.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Sezam,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Sezam,

Ze śmietanką


Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Ocena

4.60/5

Oceń przepis

Składniki

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie ciastek zbożowych
  • 1 skondensowane mleko
  • 1/2 szklanki soku z limonki

Dodatkowo

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1
Nastaw piekarnik na 190 stopni C. W misce zmiksuj żółtka, słodzone skondensowane mleko i sok z limonki.

Krok 2
Na dnie blachy do pieczenia ułóż ciastka. Wlej przygotowane ciasto z limonki. Przykryj folią aluminiową.

Krok 3
Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 15 min. Pozostaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ciasto podajemy z ubitą śmietanką Łaciatą. 

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis