Ostra noga z kurczaka z ryżem

Danie dla miłośników bardzo ostrej kuchni. Czerwona, ostra noga z kurczaka podana z ryżem i limonką. Przepis jest prosty w wykonaniu i oryginalny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 burak
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka nacieramy olejem z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i starty na tarce o drobnych oczkach burak, sok z cytryny oraz śmietankę Łaciatą.



Krok 2

Dokładnie nacieramy kurczaka i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Udka układamy na blaszce w piekarniku i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (przewracając czasem na drugą stronę). Podajemy np. z ryżem i limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.