Danie dla miłośników bardzo ostrej kuchni. Czerwona, ostra noga z kurczaka podana z ryżem i limonką. Przepis jest prosty w wykonaniu i oryginalny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Buraka zetrzyj na drobnych oczkach. Do oleju dodaj ostrą paprykę, słodką paprykę, chili, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą marynatą natrzyj kurczaka.
W misce połącz koncentrat pomidorowy, startego buraka, sok z cytryny i śmietankę. Powstałą mieszanką także natrzyj dokładnie kurczaka. Włóż do miski, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Udka ułóż na blaszce wyłożonej z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200°C. Udka piecz przez 1h. Co jakiś czas przewracaj je na drugą stronę. Gotowego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami. My proponujemy Ci spróbować go z ryżem i limonką. Smacznego!
Dodaj komentarz