Ostra noga z kurczaka z ryżem

Danie dla miłośników bardzo ostrej kuchni. Czerwona, ostra noga z kurczaka podana z ryżem i limonką. Przepis jest prosty w wykonaniu i oryginalny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 burak
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Buraka zetrzyj na drobnych oczkach. Do oleju dodaj ostrą paprykę, słodką paprykę, chili, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą marynatą natrzyj kurczaka.



Krok 2

W misce połącz koncentrat pomidorowy, startego buraka, sok z cytryny i śmietankę. Powstałą mieszanką także natrzyj dokładnie kurczaka. Włóż do miski, przykryj i odstaw na noc do lodówki.



Krok 3

Udka ułóż na blaszce wyłożonej z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200°C. Udka piecz przez 1h. Co jakiś czas przewracaj je na drugą stronę. Gotowego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami. My proponujemy Ci spróbować go z ryżem i limonką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.