Ostre panierowane kalmary

Jeśli lubisz ostre i wyraziste smaki. Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, to danie jest stworzone dla Ciebie.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg kalmarów,
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka chilli
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kalmary nacieramy czosnkiem, dodajemy sok z cytryny, chilli i sól. Odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 2

Kalmary odsączamy z nadmiaru marynaty i panierujemy, obtaczając je kolejno w: mące, jajku, bułce tartej.



Krok 3

Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.