Przygotuj naczynie o pojemności do 2 litrów. 200 gramów sałaty lodowej umyj i porwij na małe kawałki. Umieść je w misce. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki lub kostkę i rozłóż na sałacie.
W osobnej misce wymieszaj razem składniki sosu majonez, śmietanę i ketchup. Rozłóż na sałatce.
Filety z kurczaka pokrój na kawałki wielkości około 1-2 cm. Kawałki kurczaka posyp przyprawą gyros. Całość dobrze wymieszaj. Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubym dnem. Wlej łyżkę oliwy i dodaj masło. Po chwili wyłóż też kawałki kurczak na patelnię. Mięso smaż około 8 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić kawałki kurczaka na drugą stronę.
Plasterki boczku umieść n a szerokiej, zimnej patelni. Ustaw średnią moc i czekaj aż boczek się ładnie zarumieni, a następnie zdejmij go na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Boczek dodaj do sałatki obok kawałków kurczaka.
Na koniec dodaj do sałatki jeszcze pomidory pokrojone w plastry lub drobniej. Kawałki kurczaka posyp prażoną cebulką, zaś całość szczypiorkiem i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Dodaj domowe grzanki i pokrojony w kawałki ser żółty. Podawaj od razu po zrobieniu.
Dodaj komentarz