Zupa z pasternaku

Pyszna zupa z pasternaku to proste danie, które posmakuje każdemu. Pasternak nadaje jej niepowtarzalny, lekko słodkawy smak. Niezwykle prosta w przygotowaniu. Naprawdę warto!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 350 g pasternaku
  • - 100 g ziemniaków
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka masła
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 100 g pietruszki
  • - 100 g selera
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka białego pieprzu
  • - 500 ml naturalnego bulionu wieprzowego
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 cebula
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy pasternak. Na rozgrzanej na patelni oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony wcześniej pasternak. Składniki lekko podsmażamy przez 5 minut.



Krok 2

Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Mieszamy i podsmażamy przez 3 minuty.



Krok 3

Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Składniki z patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wieprzowym.



Krok 4 

Gotujemy przez ok. 15 minut, aż do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietankę Łaciatą i miksujemy przy pomocy blendera. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.