Orzechowiec z jabłkami

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 350 g mąki
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Masa jabłkowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 kg jabłek

Masa orzechowa :

  • 80 g masła Łaciate
  • 3 łyżki miodu
  • 220 g orzechów pokrojonych
  • 120 g cukru

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185°C do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie.



Masa jabłkowa

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.



Masa orzechowa

Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.



Składanie ciasta

Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa. Należy jeść ciasto następnego dnia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.