Szybkie ciasto na biszkopcie z bitą śmietanką, galaretką i truskawkami. Domowy wypiek na słodkie popołudnia.
Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Nastawiamy piekarnik na 160°C.
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno: po jednym żółtku i przesiane sypkie składniki. Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem tortownice. Pieczemy 40 minut.
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 500 ml wrzątku i odstawiamy.
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego gotujemy krem. Wystudzić. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy krem budyniowy. Ucieramy na puszystą masę.
Na upieczony biszkopt nakładamy krem, truskawki oraz wylewamy galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Dekorujemy truskawkami.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 10:59:00
Ciasto wygląda przepięknie i na pewno jest pyszne.
Odpowiedz