Ciasto z galaretką truskawkową

Szybkie ciasto na biszkopcie z bitą śmietanką, galaretką i truskawkami. Domowy wypiek na słodkie popołudnia.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 g świeżych truskawek + do dekoracji

Przygotowanie


Nastawiamy piekarnik na 160°C.



Biszkopt

Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno: po jednym żółtku i przesiane sypkie składniki. Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem tortownice. Pieczemy 40 minut.



Galaretka

Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 500 ml wrzątku i odstawiamy.



Krem budyniowy

Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego gotujemy krem. Wystudzić. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy krem budyniowy. Ucieramy na puszystą masę.




Na upieczony biszkopt nakładamy krem, truskawki oraz wylewamy galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Dekorujemy truskawkami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 10:59:00

Ciasto wygląda przepięknie i na pewno jest pyszne.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.