Oszukane pyzy

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ szkl. kaszy manny
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 duże surowe ziemniaki

Farsz:

  • 5 kotletów mielonych

Dodatkowo :

  • Tłuszcz do smażenia,
  • 2 cebule
  • Vegeta

Przygotowanie

Ciasto

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć zna złoty kolor, doprawić wegetą. Ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu, przecisnąć przez praskę, lub zemleć w maszynce. Do ugotowanych ziemniaków, dodać surowe starte ziemniaki o drobnych oczkach. Następnie dodać mąkę i kaszę manną, wszystko dokładnie wyrobić.




Kotlety mielone, podzielić na mniejsze kawałki. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kulki, spłaszczać na dłoni, nałożyć na ciasto farsz, dobrze zlepiać formując kule. Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię, gotować jeszcze przez 5 minut. Wybierać pyzy łyżką cedzakową. Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.