Owocowa pianka na czekoladowym spodzie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 paczka herbatników
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 100 g masła Łaciate

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka przezroczysta
  • owoce np.borówki, arbuz

Przygotowanie

Ciasto

Herbatniki kruszymy w blenderze. Czekoladę z masłem rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Wszystko razem łączymy i wykładamy dno tortownicy. Wkładamy do lodówki.



Masa

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Galaretkę przezroczystą przygotowujemy tak jak na opakowaniu i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy, wlewamy zimne galaretki i wszystko wykładamy na czekoladowy spód. Wkładamy do lodówki a by masa lekko zastygła. Gdy masa będzie sztywna na środku układamy miseczkę i wokoło niej wylewamy zimną galaretkę przezroczystą. Chłodzimy. Zdejmujemy miseczkę a po środku układamy borówki i kuleczki arbuza. Kuleczki możemy zrobić za pomocą łyżki do lodów. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.