Ciasteczka z płatkami migdałowymi

Przepis na proste ciasteczka migdałowe. Wspaniały smak i aromat migdałów jeszcze długo będzie unosił się w Twojej kuchni.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 130 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje pokrojone w kostkę masło. Następnie dodaje jajko. Na końcu dodaje połowę płatków migdałowych i całość zagniatam.



Krok 3

Z ciasta formujemy spłaszczone kółka, posypujemy je płatkami migdałów i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.



Krok 4

Pieczemy 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-21 18:41:00

Pyszne, chrupiące ciasteczka.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.