Oryginalny i prosty w wykonaniu deser, który na pewno zasmakuje domownikom. Jeśli lubisz bezę, koniecznie wypróbuj.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 90 stopni C. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i powoli cukier. Ubić na gładką pianę. Tak przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym lub folii spożywczej. Zawinąć w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wyciskać powoli masę tak, by powstało 20 bez. Bezy pieczemy ok. 2 h. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko kokosowe zagotować i wrzucić proszek budyniowy oraz łyżkę cukru, mieszać budyń przez około pół minuty. Zostawić do wystygnięcia.
Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Żeby nie zrobił się kożuch wystarczy gorący budyń przysypać cukrem albo przykryć folią spożywczą.
Teraz pora na przygotowanie kremu. Do miski wrzucamy schłodzony budyń, serek mascarpone. Miksujemy na gęsty krem. Nakładamy go do na bezy. Wierzch ozdabiamy umytymi owocami i listkami mięty.
Dodaj komentarz