Owocowe beziki

Oryginalny i prosty w wykonaniu deser, który na pewno zasmakuje domownikom. Jeśli lubisz bezę, koniecznie wypróbuj.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 białek jajka
  • - 400 ml mleka kokosowego
  • - 1 opak. budyniu waniliowego
  • - 250 g serka mascarpone
  • - łyżka cukru
  • - szczypta soli
  • - różne owoce np. kilka malin, borówek
  • - listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 90 stopni C. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i powoli cukier. Ubić na gładką pianę. Tak przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym lub folii spożywczej. Zawinąć w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

Na blachę wyciskać powoli masę tak, by powstało 20 bez. Bezy pieczemy ok. 2 h. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.



Krok 3

Mleko kokosowe zagotować i wrzucić proszek budyniowy oraz łyżkę cukru, mieszać budyń przez około pół minuty. Zostawić do wystygnięcia.
Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Żeby nie zrobił się kożuch wystarczy gorący budyń przysypać cukrem albo przykryć folią spożywczą.



Krok 4 

Teraz pora na przygotowanie kremu. Do miski wrzucamy schłodzony budyń, serek mascarpone. Miksujemy na gęsty krem. Nakładamy go do na bezy. Wierzch ozdabiamy umytymi owocami i listkami mięty.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.