Kokosowe ciasteczka z czekoladą

Autor:

Śnieżynka

Do miski wsypać obie mąki, cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wymieszać. Dodać masło starte na tarce o dużych oczkach, żółtko i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 5-7 mm. i foremką stempelkiem wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut. Upieczone ostudzić i ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag masła Łaciate
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 15 dag czekolady deserowej

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać obie mąki, cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wymieszać.



Krok 2

Dodać masło starte na tarce o dużych oczkach, żółtko i zagnieść ciasto.



Krok 3

Następnie rozwałkować na grubość 5-7 mm i foremką stempelkiem wykrawać ciasteczka.



Krok 4

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.



Krok 5

Upieczone ostudzić i ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



Wskazówki

Ciasteczka można ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.