Owsiane muffiny z jagodami

Pyszne i wilgotne babeczki owsiane z lekką nutą cytrusową. Szybkie w przygotowaniu i bogate w składniki odżywcze. Zamiast jagód można wykorzystać borówki amerykańskie, a poza sezonem użyć mrożonych owoców.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 i 2/3 szklanki płatków owsianych,
  • - 1 i 1/2 szklanki jagód,
  • - 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • - 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • - 3/4 szklanki cukru,
  • - 310 ml maślanki Milko,
  • - 60 ml oleju rzepakowego,
  • - 2 jajka,
  • - 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • - 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

W misce połączyć płatki owsiane, mąki, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.



Krok 2

W drugiej misce zmiksować maślankę z olejem, jajkami i skórką cytrynową. Wmieszać składniki suche w składniki mokre.



Krok 3

Jagody umyć, osuszyć i delikatnie wmieszać w masę.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 200°C.



Krok 5

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub przygotować silikonowe foremki. Rozlać masę, wypełniając foremki w całości.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.