Pączki na śmietanie

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany Łaciatej 22% w temp. pokojowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 60 g masła Łaciate
  • 2 łyżki octu
  • 1 szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, aż staną się płynne. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę. Do drożdży dodać mąkę, śmietanę, sól i utarte żółtka. Wyrabiać kilka minut na sprężyste ciasto bez grudek. Wlać rozpuszczone masło wymieszane z octem, wyrabiać, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykroić koła i układać je w dużych odstępach na blacie podsypanym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w garnku pod przykryciem. Po ok. 2 minutach pączki przewrócić na drugą stronę, smażyć bez przykrycia kolejne dwie minuty. Po po wystygnięciu polać pączki lukrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.