Dżem z nutą waniliową

To pomysł na przetwory z malin, które idealnie sprawdzą się np. do herbaty w jesienne popołudnie. Dżem jest prosty w przygotowaniu i bardzo oryginalny.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 kg malin
  • 1,5 kg cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 żelfix

Przygotowanie

Krok 1

Maliny przebrać. 2 kg wsypać do miski, przesypać wymieszanymi cukrami. Odstawić na 2 dni.



Krok 2

Owoce z sokiem przetrzeć przez sito. Gotować na wolnym ogniu. Wrzucić pozostałe ½ kg malin, delikatnie wymieszać. Dodać żelfix i całość zagotować.



Krok 3

Przełożyć do słoiczków i zakręcić. Zawinąć w ręcznik i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.