Wilgotne ciasto kakowe przełożone masą jogurtową

Autor:

karooolcia753

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej Mlekpol,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • czubata łyżka kakao

Masa jogurtowa

  • 600 gram jogurtu greckiego Mlekpol,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 4 łyżki gorącej wody

Polewa kakaowa

  • 4 łyżki śmietany Łaciatej 18%,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 dag margaryny

Przygotowanie

Ciasto

Cukier ucieramy z olejem, dodajemy jajka nadal ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i kakao, na przemian z maślanką. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy z temperaturze 175 stopni, przez około 40 minut. Po wystygnięciu ciasta, kroimy je na trzy części.



Masa jogurtowa

Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, wystudzić ją i letnią połączyć z jogurtami. Tężejącą masą przełożyć ciasto.



Polewa kakaowa

Rozpuścić margarynę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać kakao i śmietanę. Mieszać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.