Domowe pączki z polewie czekoladowej wraz z kolorowa posypką na słodki deser.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 18
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od połączenia wszystkich sypkich składników w wielkiej misce. Składniki płynne powinny być ciepłe. Dodajemy je pod koniec. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie ugniatamy na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Wykrawamy szklanką koła. W każdym za pomocą kieliszka wykrawamy mniejszą dziurkę. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Smażymy paczki do uzyskania złotego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik.
Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią przestudzone pączki oraz posypujemy kolorową posypką.
Dodaj komentarz