Zupa mleczna z owocami

Zupa mleczna z owocami to zdrowe, lekkie i pożywne danie. Znane każdemu z nas i lubiane. Warto je zrobić, gdyż jest proste w przygotowaniu.

Danie: Zupy, Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Danie: Zupy, Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l mleka
  • - 250 g truskawek
  • - 100 g malin
  • - 3 łyżki cukru
  • - sok z ½ cytryny
  • - garść płatków migdałowych
  • - 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Połowę truskawek kroimy na połówki, a pozostałą część dusimy na rozgrzanym na patelni oleju razem z cukrem (1 łyżka) i sokiem z cytryny, do momentu uzyskania konfitury. Maliny pozostawiamy w całości.



Krok 2

Mleko gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, a następnie dodajemy truskawki przygotowane w obu formach oraz maliny.



Krok 3

Aby zupa miała lepszy smak, dodajemy cukier i całość posypujemy płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.