Zupa mleczna z owocami to zdrowe, lekkie i pożywne danie. Znane każdemu z nas i lubiane. Warto je zrobić, gdyż jest proste w przygotowaniu.
Danie: Zupy, Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki
Truskawki umyj i osusz. Połowę truskawek przekrój na połówki. Resztę truskawek przesmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj cukier i sok z cytryny. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu uzyskania gęstej konfitury.
Mleko przelej do garnka i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Dodaj połówki truskawek, konfiturę truskawkową i maliny. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Spróbuj i ewentualnie dodaj cukier. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
Przed podaniem posyp zupę płatkami migdałowymi. Smacznego!
Jeśli używasz mrożonych owoców pamiętaj, aby najpierw je rozmrozić.
Dodaj komentarz