Pizza w wersji na słodko. Polecana jako przystawka. Idealny wybór na przyjęcia urodzinowe i różne okoliczności. Zadowoli najmłodszych gości.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki
Ze śmietanką
Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Truskawki myjemy i kroimy na połowę. Czekolady ścieramy na tarce.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kształt koła. Bardzo ważne, aby pamiętać o uformowaniu wysokich brzegów ciasta.
Pieczemy około 15 minut (1 minutę przed końcem pieczenia ciasto pokrywamy startą białą czekoladą, aby się rozpuściła).
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Gdy pizza ostygnie posypujemy ją startą mleczną czekoladą oraz przyozdabiamy truskawkami. Na koniec dekorujemy Śmietanką Łaciatą.
Dodaj komentarz